Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lužické hory

Lužické hory 2021

Lužických hor jsme se už jednou na našich cyklostezkách dotkli, to když jsme brázdili Česko-saské Švýcarsko. Přiznám se, že jsem vůbec nevěděl, co od těchto hor čekat. Ukázalo se, že jsou velmi krásné, ale trochu dost o přejezdech vyšších kopců, takže jsme si i trochu mákli. Dají se tu ale nalézt i krásné výlety, třeba z Varnsdorfa přes Krásnou Lípu do Chřibské, nebo po cyklostezce Varhany z Kamenického Šenova do České Lípy.
Hledal jsem místo někde uprostřed a našel penzion v Kytlici. S ubytováním je to tu zatím trošku problém. Olivín, byl totiž jediný, kde spolu s bydlením nabízeli i jídlo včetně snídaně a měli nám kam uložit kola.

9.8. Luž, Krásná Lípa, Chřibská [51,4 km 705 m]

Na rozjezd asi jedna z nejhezčích tras, co se tu dá najít. Mimo krásná údolí s hezkou architekturou na nás ale čekají dvě výzvy: Luž a sedlo pod Malou Tisovou. První je 8%, to druhé ale až 12%. Tak pojďme na to!

33-mapa.jpg

11.8. Panská skála, Česká Lípa, Sloup [49,2 km 696 m]

Když jsme jeli Tour de Labe, užili jsme si krásné cyklostezky vedoucí po svršku dřívější železnice z Kamenického Šenova k České Lípě. Dnes se po ní projedeme znovu, avšak stojí před námi hřeben Lužických Hor. Znamená to, že si sice užijeme dlouhý sjezd, ale budeme muset překonat 12 % nad Polevsko a na druhé straně rovněž 12 % pod Malý Buk.

17-mapa.jpg

13.8. Chrastava, Zittau, Turow [47,5 km 345 m]

Jak jsem v úvodu napsal, Lužické hory jsou krásné, ale většinou se vám do cesty připlete nějaký ten 8-12% kopec. Když ale kousek popojedete, najdete i krásnou rovinku, to když pojedete podle Lužické Nisy. A právě tam vedl náš poslední cyklovýlet v těchto horách.

31-mapa.jpg