Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 8. 2009

Je pět hodin odpoledne a mě popadla neskonalá touha vykonat neobvyklou výpravu, kterou rozhodně nedoporučuji někomu opakovat. Jak jsem v úvodu napsal, rozhodl jsem na vlastní kůži ověřit, zda opravdu neexistuje nějaká rozumná cesta z Příhraz na jih. Jak víte, už na jaře jsme to zkoušeli ze Srbska a později pak i s kamarády z Krásné vyhlídky. Ani jedna z cest se neukázala být vhodná pro kola, lepší je asi ta ze Srbska.

Jenže jsme zaslechli jisté zvěsti, že z Krásné vyhlídky to před lety šlo, takže nezbývalo, než to prověřit.

Hned začátek nebyl moc šťastný. Vyrazil jsem na Kost a pak dál až do Žehrova. Jenže abych hned na křižovatce odbočil vlevo přímo do Příhraz, z nějakého důvodu jsem to uhnul až k mlýnu a vydal se zkratkou ke Žďáru. Po cestě jsem si vyfotil umělé budky na Horním rybníce pro vodní ptactvo, což se jen tak nevidí.

1-zehrov-horni-rybnik-budky.jpg

Zde se ještě po hrázi mezi dvěma rybníky dalo pokračovat do Příhraz, ale já jel dál a teprve až za chvíli jsem si uvědomil svůj omyl. No nevadí, alespoň se projedu po silnici, ve Žďáru stačí odbočit vlevo. Takto je třeba vidět Vyskeř ze silnice do Příhraz.

2-vysker-od-prihraz.jpg

Cesta je to příjemná, do kopečka je to až těsně před Příhrazy. A toto už jsou skály nad Příhrazy na které se doufám dostanu nějakou rozumnou cestou.

3-prihrazy-skaly.jpg

Kolem koupaliště pokračuji chvíli dál po červené značce, která záhy odbočuje strmě vpravo na známé železné schody a dále ke Krásné vyhlídce. Tudy už to známe, a je to opravdu o hubu. Celkem dobrá lesní cesta však pokračuje dále údolím a po ní se vydávám i já.

4-prihrazy-lesni-cesta.jpg

Zatím je to dobré, ale po pár stovkách metrech se cesta mění ve stezku a odbočuje nahoru vpravo.

5-prihrazy-zacatek-vystupu.jpg

I to se ze začátku nezdá být kritické, ty skály kolem jsou ale stále neskutečně vysoko, jak se tam kurňa asi vyškrábu? Končí cesta před nějakou vysokou skálou?

6-prihrazy-padle-stromy.jpg

Tak toto už je horší. Do strmě stoupající stezky jsou popadané stromy, s kolem to opravdu není žádný med. Stále mě ale uklidňuje fakt, že jdu stále po něčích stopách, dokonce jsou ještě vidět i koleje od kola. Ostré stoupání trvá asi 200 metrů až nakonec končí doslova na plochém náměstí obklopeném skalami. Na jedné z nich objevuji záhadný oranžový kříž s vytesanou padesátkou. Co to asi může být?

7-prihrazy-oranzovy-kriz.jpg

A tímto úzkým sevřením skal musím pokračovat dále, cestička už slabě čitelná vede přímo tam.

8-prihrazy-na-konci-vystupu.jpg

Dále je to už o něco lepší, i když v cestě jsou stále padlé stromy.

9-prihrazy-konec-vystupu.jpg

Zbývá už jen pár stovek metrů a jsem nahoře! Pak už je to jen rovina a v podstatě každá cesta vlevo vede na silnici mezi Mužským a Krásnou vyhlídkou. Nyní už to mohu napsat, na starší mapě jsme právě tuto cestu našli jako trasu turistickou se zeleným označením. Místy bylo opravdu vidět, že tu kdysi asi byly i nějaké shody, ale voda a čas je už téměř zničily, navíc s padlými stromy v cestě. 

Nyní se tedy vydávám vlevo na Mužský, což je sice ještě chvíli do kopce ale pak už budu odměněn krásným a dlouhým sjezdem. Je to zajímavé, ale kohosi jistě ještě za vlády soudruhů napadlo celý Mužský osázet ovocnými stromy, na kterých toho však opravdu mnoho neroste.

91-jested-z-muzskeho.jpg

Jsou tu ovšem báječné výhledy, zde třeba na Ještěd. Pokračuji po silnici dolů a pořizuji ještě jeden snímek, kde opravdu netuším co je.

92-cosi-z-muzskeho-na-jz.jpg

Nekdy příště vezmu mapu s kompasem a určím, copak to je tam v dáli za kopec a rybník. 

Kousek pod Mužským odbočuji vlevo na zelenou a sjíždím k Srbsku a opět dělám chybu. Místo abych pokračoval dále a odbočil až před Černou louží ke hřbitovu, dávám se vpravo hned na prní křižovatce a po cestě plné louží a bláta po nedávném dešti přijíždím přímo na náves v Srbsku. No, nyní už kufrovat nebudu, prostě pokračuji po silnici až na Kost a dále do Sobotky.

Bylo to hezky vykoupených 40 km, které jsem i s tím horolezeckým výstupem zvládnul za necelé tři hodinky. No a protože tato cesta není pro cyklisty vhodná a jel jsem ještě sám, nebudeme jí do našeho sumáře vůbec zařazovat. Nepřidám ani mapu, výškový profil a statistiku.

 

Náhledy fotografií ze složky Z Příhraz na Mužský

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář