Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svijany 2

19. 7. 2009

Směle tedy v šesti vyrážíme do Střehomi, tentokrát žádné pády, ale nad Střehomí nám začal hrozit ošklivý mrak nad Boleslaví. Rychle tedy sjíždíme do Přepeř a na poslední chvíli se schováváme v budce autobusové zastávky. Ještě, že tam jsou tři, protože další dvě během přeháňky obsadili dva motorkáři ve slušivých žlutých kombinézách a parta bláznů na čtyřkolkách.

Asi 20 minut čekáme, než déšť ustane a jedeme dál. Pravda, bez blatníků jsme trošku mokří, ale ani dětem to nevadí (cyklo bundy od Humi jsou prostě úžasné!), a tak zastavujeme s malou nutnou (čůrací) zastávkou na benzínce v Kněžmostě. Občerstvení nás čeká až na parkovišti pod Valečovem.

Komu chybí nějaké ty fotky, nechť si pustí fotogalerii dole, nebo sledují naše první putování do Svijan před měsícem.

Po malém občerstvení (bez piva! - stejně mají jen Rohozec) jedeme rychle dál, čas nás tlačí, vyrazili jsme pozdě a zdržel nás i déšť. Nezastavíme se proto ani u Dnebohu, abychom pátrali po křivých stromech po dávném sesuvu půdy. Kolem Žabakoru pokračujeme rychle dále, vidina oběda ve svijanské hospodě se stále zvětšuje.

Tentokrát zastavuji u kostela v Loukově, abych si vyfotil hrobku Rohanů.

911-loukov-hrobka-rohanu.jpg

No, jak vidíte, z obou stran je brána s velkým zámkem, takže musíte vzít za vděk jen tímto fotem.

Zbývá vyšlapat nad Loukov, kde vás asi také zaujme krásně zrekonstruovaný (a dosud neukradený!) ukřižovaný Ježíž Kristus.

912-kriz-nad-loukovem.jpg

Ještě chvíli napětí (tedy na cestě ke Svijanům to smrdí  jakoby tam někdo v lese vysypal hromadu mrtvol) a už jsme ve Svijanech v hospodě. Áno, je opravdu otevřeno, dnes bychom to do Žďáru opravdu nevydrželi. Mno, těšili jsme se na dobroty, hotovky tam mívají dobré, ale ten řízek, ten byl z krkovice a to notně prorostlé, navíc s chrupavkami, tak ten si tam opravdu nedávejte. Svijany to je ale Pivo, a tak to kvasnicové (kurňa točí ho ještě někde jinde?) a staré dobré známé černé, nám spravilo chuť. Pak už tedy hurá k domovu.

Přes Příšovice to bereme zkratkou přes Ploukonice ke Všeni.

952-vsen-kriz-u-cesty.jpg

Na konci tajemné asfaltové cesty v polích je zcela nový kříž s nápisem Bene Ambula. Kdo neví, co to znamená, najde to na druhé straně (Jdi v dobrém). Slabší část (ženy a děti), jedou do Žďáru po silnici, já a Karel coby drsoni, se vydáváme po ještě nehotové "silnici" zkratkou. Není to tak hrozné, jak se dalo po dešti čekat, silnice je už téměř hotová a čeká už jen na asfalt. V polích najdete i tento hezký kruhový objezd.

961-vsen-kriz-u-cesty.jpg

Dále už to pálíme přímo na Kost, kde nás (tedy děti) čeká trdelník a pak už přímo do Sobotky, domů, do lékárny, kurňa ... jejda, to je přece kus divadelní hry!

No a co příště? To tentokrát nevíme, v sobotu chceme vyrazit do Libáně na Tour de Český ráj!

Je to jubilejní pátý ročník, start v 9.00 hod. a délka trasy 45 km. Pokud pojedeme, budeme informovat My teda pojedeme pokud se pojede a ono se pojede pokud to počasí dovolí, takže.......?.....?........??

 

Náhledy fotografií ze složky Svijany

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář