Jdi na obsah Jdi na menu
 


Do Pekla

28. 8. 2010

Začínáme na panelce. V době přívalových dešťů nabývá vykopaný příkop nad domem Helikarových, téměř úplně na kopci, opravdový smysl, i když se po léta zdál být zcela zbytečný. I my, jen o pár desítek metrů níže, jsme nakonec pro větší klid podobnou "ochranu" nad domem také vykopali.  

1-prikop-u-helikara.jpg

 Zuzanka statečně míjí místo, kde měla na jaře ten nešťastný problém se srdíčkem, a tak celkem v pohodě vyšlapeme na Čakan, a pak už je to vlastně stále z kopce. Zastavujeme jen za Hřmenínem, kde jsme viděli nedávno shluk lidí a celkem dost aut po obou stranách silničky.  

2-mlyn-na-dolech-vrata.jpg

 Tak Cimrman tu tedy školení nepořádal, ale jak z dalších nápisů napovídá, bývají tady sešlosti bluegrassistů. Mlýn Na Dolech je hezký a také poměrně rozlehlý. 

3-mlyn-na-dolech.jpg

 Pokračujeme do Sedliště, kde je třeba na této křižovatce odbočit na zelenou turistickou značku. 

4-odbocka-v-sedlisti.jpg

 Ještěže si tuhle cestu vymyslela Zuzanka! Po deštích to není opravdu nic moc. 

5-cesta-k-prehrade.jpg

 Navíc ještě začalo pršet, takže se na chvíli schováváme pod plášťenku a k rybníku pod Zeleneckou Lhotou (říkají mu "přehrada", ovšem oficiální název je Ryba) dojíždíme ještě v dešti. 

7-cesta-k-prehrade-prsi.jpg

Pozor! Chytíte-li zde kapra většího 65 cm, musíte ho hodit zpět! 

8-kapry-vracet.jpg

 O tomto rybníce se přímo na webu Zelenecké Lhoty píše

Rybník se nachází pod Zeleneckou Lhotou v údolí Bukovinského potoka a má rozlohu přes 4 ha. Oficiální název je rybník Ryba, ale tento název není mezi lidmi vůbec zažitý a téměř nikdo ho nepoužívá, každý tomuto rybníku říká "Přehrada".

První zmínky o rybníku můžeme nalézt v obecní kronice v roce 1957, kdy MNV učinil dotaz na ONV, zde by bylo možno zřídit rybník u Haltýře. Žádost byla kladně vyřízena, a tak se začalo s přípravou stavby.

V červnu 1961 se začalo s vyměřováním rybníku v údolí Bukovinského potoka. V srpnu přijely stroje a začaly s prací. Práce rychle pokračovala, avšak náhle byla přerušena. Vlivem nepříznivé mezinárodní situace a nedostatkem finančních prostředků se musely stroje odstěhovat. Vrátily se zpět až v prosinci a pokračovaly v práci. Proti dřívějšímu projektu byl rybník ještě zvětšen a zátopová plocha bude asi 4 - 6 ha. Rybník poslouží JZD jako závlahová nádrž, pro ostatní občany i z okolí jako rekreační místo.

V roce 1962 práce na rybníku pokračovaly i za mrazů. Těžké buldozery vršily hráz, i když půda promrzla. Přerušení prací nastalo až po oteplení, když se terén rozbahnil a stroje uvázly. Po ochlazení práce pokračovaly nepřetržitě až do poloviny února. Když napadaný sníh prudce roztál, zaplnilo se celé údolí vodou do výše 2 - 3 m. Práce byly na jeden týden přerušeny a jeden stroj byl předisponován do Mladějova. V březnu byly práce na rybníku opět pro rozbahnění a nebezpečí záplav přerušeny. Po deštích a tání bylo celé údolí zase zatopeno vodou, protože výpust nepobrala tolik vody. V červnu se u rybníku ucpala výtoková roura ve hrázi. Voda neustále stoupala a bylo nebezpečí protržení hráze, která se podmáčením začala sesouvat do rybníku. Vznikla značně veliká plocha vodní, kterou dovedla ocenit mládež při koupání. Voda byla velmi čistá a teplá. Ucpaný odtok se pokoušeli pracovníci melioračního družstva z Jičína v čele se s. Zumrem a Baldou propravit pomocí stříkaček i výbušniny. Práce byla marná. Voda stoupala dál, až teprve po 10 dnech, kdy bahenním bagrem bylo odebráno bahno před výtokem, voda začala prudce vytékat a rybník se vyprázdnil za den a noc. Práce na hrázy byly zastaveny, až hráz vyschne. O prázdninách práce na rybníku pokračovaly. Několik lidí odhazovalo bahno a dobývalo rozstřílené zbytky odtokové roury. Byla to práce nebezpečná, protože bahno bylo neustále v pohybu. Po přivolání dalších lidí na pomoc se nakonec podařilo založit železobetonové základy stavidla a zabetonovat výpustný kohout, jakož i prodlouženou odpadní rouru. Pak bylo pokračováno v sestavování šachty stavidla z prefabrikátů. Opět se vrátily buldozery a pokračovaly v práci na hrázi. Během září byla dokončena buldozery hráz rybníka, bylo vyzděno stavidlo. Buldozery také vyryly novou přístupovou cestu na korunu hráze. Oboje bylo vyštětováno a upraveno. Na dokončovacích pracích, hlavně zednických, pracovalo 3 - 5 lidí. V říjnu pokračovaly dokončovací práce. Bylo omítnuto stavidlo a byl vyzděn přepad vody. Byly zřízeny dva mosty k odtoku povrchových a spodních vod. Jižní strana cesty byla drenážována pracovníkem melioračního družstva s. Lemberkem. V listopadu práce na rybníku přes nepříznivé počasí pokračovaly. Pracovali zde tři lidé na vyzdívání tarasů u přepadu vody. V prosinci měl být rybník převzat JZD, ale pro silné mrazy byly práce zastaveny. Navážel se štěrk na korunu hráze na nedokončenou cestu.

Rybník byl dokončen v roce 1963. Stalo se z něho rekreační prostředí pro okolní vesnice i města. Zajížděli sem lidé i z velké vzdálenosti pro velmi čistou vodu a dostatek pěkné přírody v okolí. Kronikář Josef Zmátlík litoval, že MNV nevyužil tohoto zájmu ke svým účelům.

V roce 1965 byl veden o rybník neustálý spor mezi Klubem rybářů z Libáně a Státním rybářstvím z Chlumce. Státní rybáři komorovali jeden rok ryby v tomto rybníku s tím, že už jim zůstane. Na jaře při výlovu dokázali, že si nezaslouží názvu státní hospodáři, neboť dokázali, že po nich všude zůstane jen nepořádek, nečistota a rozbité cesty. Pracně budovaná cesta k rybníku byla auty státního rybářství tak zničena, že ani traktorem se nedala projet. Kromě toho státní rybáři nechali plevelné ryby v celých hromadách ležet na břehu a v teple hnít, což páchlo celým údolím. MNV vypracoval protestní dopis na ONV. Cesta byla opravena a ředitelství Státního rybářství z Chlumce opravu zaplatilo. Po nich na této nádrži hospodařili rybáři amatéři z Libáně, kteří naopak pracovali na úpravě cesty brigádnicky a drželi vše v pořádku.

V roce 1969 byla vypracovaná studie rekreační oblasti Zelenecká Lhota - Skuřina. Projekt vypracoval Stavoprojekt Hradec Králové. V projektu bylo navrženo udělat za Haltýřem kolem rybníka Ryba (Přehrada) pláž velkou 6 až 9 tisíc metrů čtverečných, šatny (kabinky) 75 až 100 kusů, volejbalové hřiště, bufet s až 115 židlemi, stánek s občerstvením, záchrannou službu a první pomoc, parkoviště pro 100 až 150 aut, WC kabinky. Chaty měly být Na Horách, v Peklech, ve stráni k Zelenecké Lhotě, ale také na Skalkách od silnice Zelenecká Lhota - Vlčí Pole. Protokol o konceptu návrhu byl sepsán 2. října 1969 na MNV Milkovice.

Po dokončení rybníku byly Na horách postaveny chaty. V roce 1992 k nim byla zavedena elektřina od Zelenecké Lhoty, chataři a rybáři pracovali vždy v sobotu.

Asi v roce 1983 byla přehrada vypuštěna. Výpust nešla otevřít, a tak muselo být stavidlo odstřeleno trhavinou.

V lednu 1986 bylo na návsi v Zelenecké Lhotě složeno 450 kusů panelů, připravených pro vyčištění rybníku u Haltýře. V červenci byly tyto panely odváženy k rybníku. 10. července 1986 bylo započato s odvážením bahna z rybníku na Skalka. Bagrování a odvážení pokračovalo i v roce 1987.

V roce 1988 byla udělána výpust a stavidlo rybníku. V srpnu 1988 byl udělán nový asfalt ze Zelenecké Lhoty od kaple dolů k přehradě. Na konci léta byl rybník napuštěn a 9. listopadu 1988 byla kolaudace.

Od 23. října 2006 byl na přehradě vyhlášen zákaz chytání ryb a libáňští rybáři začali odpouštět rybník, aby vybagrovali trdliště. Po odpuštění rybníku prohloubili jen přítokovou strouhu od Skuřiny, protože na víc neměli peníze. Bahno nechali ležet na hromadě v rybníku a rybník opět napustili.

V současné době je rybník využíván ke koupání a sportovnímu rybolovu, rybník obhospodařují rybáři z Libáně.

Ze záznamů Jaroslava Čubana a z obecní kroniky opsal: Krčmařík Marek

 9-hraz.jpg

 Počasí nám nepřeje, a tak místo do Pekla, kam bychom jeli těžkým terénem do ošklivého kopce, zbaběle odbočujeme po asfaltu na Zeleneckou Lhotu. V kopečku se zapotíme a zbytky dešťových kapek na oblečení jsou hned pryč. 

92-stoupani-do-lhoty.jpg

 Havlovi mají v hospodě výborné klášterské pivo (tahle značka se snad dá pít jen tady), mají ale zavřeno (otvírají až v 18 hodin) a tak jedeme dál. 

V okolí je zatím ještě roubenek dost, tuhle najdete v Mrkvojedech. 

93-mrkvojedy-roubenka.jpg

 Nad obcí, jak je tu ostatně zvykem, však i u nás za domem je rybník, mají na kopci rybníček. 

94-rybnicek-nad-mrkvojedy.jpg

 A o kus dál je známá Planta natruralis, farma, kde pěstují byliny a rostliny nejrůznějších druhů. Prodávají je od 9. dubna a do 15. května a pak až od 17. září do 1.října, vždy v pátek od 14 do 17 hodin a v sobotu pak od 9 do 12 hodin. 

My ale už máme před sebou stále více vyhlášenou hospodu v Marvarticích na návsi. Opravdu se vyplatí se tam zastavit, my si dali obalovanou cuketu s cibulovou marmeládou a bylo to SUPER!

Pak už jen vystoupat na Čakan a za chvíli jsme byli doma. 

96-mapa.jpg

 

97-profil.jpg

 98-statistika.png

 

 

Náhledy fotografií ze složky Do Pekla

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář