Jdi na obsah Jdi na menu
 


2012 Třeboň - Vlkov

7. 7. 2012

 I když je náš cíl na severu směřujeme nejprve na jih. V Sovím lese pod Třeboní je spousta cest a byl by hřích si je neprojet, tahle je podle Prostřední stoky a dovede nás až téměř k parkovišti U Splavu.

Při jejím hledání jsme trošku kufrovali, odbočili jsme ze silnice až téměř za Třeboní a jeli podle Zlaté stoky kousek zpátky, stačí se ale nebát a vzít to u finančního úřadu (je tam parkoviště) mezi jakési průmyslové stavby, navigací může být i směrovka k penzionu Schwarzenberský seník.

 01-trebon-siroka-alej.jpg

Když pak přejedeme silnici k Suchdolu, je to jen malý kousek k "Rozvodí", jezu, který rozděluje Lužnici na Starou a Novou řeku.Meandrující Stará řeka dovede vodáky na Rožmberk, vpravo tekoucí narovnaná Nová řeka se za Mlákou spojí s Nežárkou. 

02-rozvodi.jpg

Po povodních v roce 2002 byl jez kompletně opraven a proto mu nechybí ani propust pro ryby. 

04-rozvodi.jpg

A opět jsme v naší oblíbené aleji Památných stromů, která nás dovede až k památníku Emy Destinové. 

05-alej-pamatknych-stronu-nova-reka.jpg

Přes most se vracíme kousek vpravo směrem ke Stříbřeci, abychom navštívili hospůdku se jménem slavné pěvkyně. Nic nás tam ale nezaujalo a tak se jen občerstvujeme kofolou a rozhodujeme se najíst až v Mláce, známém to kempu vodáků putujících po Nové řece. 

06-nova-reka-mlaka.jpg

Asi proto, že je po poledni, není v kempu mnoho stanů a my se zastavujeme v restauraci Koliba. 

07-mlaka-koliba.jpg

Bohužel, tady to je s jídlem ještě horší. Polévka tuším jen česneková a hotovky vůbec žádné. Jen smamé smažené věci s hranolkami, ani ty brambory tu asi neumí oloupat. Maje však už velký hlad a nevida jiné občerstvovadlo poblíž, dáváme si tedy alespoň bezpečný smažák s hranolky (měli jsme si dát něco přímo v Mláce, tak totiž "normální" hospoda je. No, příště už tu chybu neuděláme.

Rychle jsme se tedy najedli, vrátili se do Mláky a pokračovali již přímo na sever k našemu cíli za Vlkovem. Cestou po třeboňsku vídáme v polesích podobné domečky, dříve asi sloužící coby bydlení pro hajného.

 

08-lipici.jpg

 Projedeme mezi rybníky Lipičí (Růžena a Karel) a Zadní s Okřínkem a chceme se trefit na hráz mezi rybníky Potěšil a Klec, Zuzanka ovšem vyrazila lesem tak urputně vpřed, že se nedala zastavit a tak jsme dojeli po pravé straně rybníka Klec až do vesničky Na Žabicích odkud pokračujeme dále přes U Strakatého po žluté pohodovou cestou až do Vlkova. Hospodu zatím míjíme a pokračujeme podle kolejí dále až k viaduktu před Veselím nad Lužnicí, když úspěšně ztrácíme žlutou značku, která nás měla dovést k cíli dnešní cesty. I vracíme se tedy zpět, to ale už musím odbočit do lesa a objevuje se před námi písečný lom sloužící nyní coby koupaliště.

09-vlkovska-piskovna.jpg

 Mraky kolem sice slibují déšť a bouřku, my ale máme štěstí a dnes budeme nebeskému mokru ušetřeni. A toto už je ONO! V kukuřičném poli téměř dokonale ukrytá přírodnina, prý naše jediná opravdová písečná duna. No, vypadá to spíš jako velká rozházená hromada špinavého písku, který di někdo zapomněl, ale dobrá .

10-vlkov-pisecna-duna-panorama.jpg

Vracíme se tedy do Vlkovské hospody. Je to klasická venkovská hospoda, asi celkem vyhlášená, protože to vypadá, že žádný cyklista jedoucí kolem se zde nezapomene zastavit. Určitě se mrknete dovnitř, jistě i vás překvapí ten prostor, hospoda je totiž vlastně na sále, kde se pořídají velkovské tancovačky, ani pódium nechybí.

 11-vlkovska-hospoda.jpg

Domů nás povede červená značka a jakmile nás vymotá z Vlkova, ocitáme se opět mezi rybníky. Je ale vidět, že i tady nedávno živly běsnily.

11-na-hrazi-noveho-rybnika.jpg

Tahle cyklostezka je poměrně nová, dokonce i pod tratí je tu vybudován hezků "podlezd" pro turisty (vidíte Zuzanku, jak jím právě projíždí). 

12-prazsky-rybnik-podjezd-pod-trati.jpg

 Je tu i pár úzkých lávek.

13-prazsky-rybnik-mustek-za-trati.jpg

Hlavně ale jedeme po hrázích rybníků s romantickými zákoutími mající i romantické názvy Víra, Láska, Naděje nebo Dobrá víra. 

14-vyrivka-na-rybnice-nadeje.jpg

15-cesta-mezi-rybniky.jpg

V Kleci () už červenou opouštíme a po málo frekventové okresní cilničce jedeme do vesnice, která dala Lužnici jméno (nebo řeka vesnici Lužnice?). Přejedeme přes most,  kde vlevo míjíme známý vodácký kemp a před námi už je hádejte co? 

16-vodacke-taboriste-na-luznici-v-luznici.jpg

 No přece Rožmberk a Stará Hlína, kde na nás už čeká další porce býborné uzeneé rybičky. Stihnu ale ještě u Smítky vyfotit zbytky starého mostu přes povodňový přepad rybníka Rožmberk.

17-rozmberk-smitka-zbytky-mostu-pres-prepad.jpg

 Spokojení se k večeru vracíme domů a na tachometru na nás kouká náš dálkový rekord, 75 km jsme dali vůbec poprvé! 

18-dojeli-jsme.jpg

 19-mapa.jpg

 20-profil.jpg

 21-statistika.png

 

Náhledy fotografií ze složky Vlkov

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář