Jdi na obsah Jdi na menu
 


2012 Třeboň - Spolí, Pilař, Novořecká Bašta

5. 7. 2012

Přes třeboňské náměstí (jak jinak) se dáváme po hrázi ke Schwarzenberské hrobce, což je opravdu impozantní stavba. 

01_swarzenberska_hrobka1.jpg

 02_swarzenberska_hrobka2.jpg

 03_swarzenberska_hrobka3.jpg 

04_swarzenberska_hrobka4.jpg

Stojí za to se u ní zastavit, dovnitř jsme ale nelezli, tak nějak nás tyhle morbidní prohlídky neberou a navíc zastáváme názor, že mrtví mají odpočívat v pokoji. Je třeba ale napsat, že trasa (červená turistická) vede parkem kolem této pietní stavby, a tak je třeba být ohleduplný a uposlechnout výzvy k sesednutí z kola. Není to nepříjemné, škoda, že někteří trotlové to klidně valí na kole i tady 

05_swarzenberska_hrobka5.jpg

A takový kousek z hrobky vykukoval při povodni v roce 2002. 

06_swarzenberska_hrobka_pri_povodni.jpg

Nadohled je pak kostel sv. Jiljí s malým hřbitůvkem, kde spočívaly ostatky Schwarzenberků před postavením této nové hrobky. Najdete tam ale i hrob cestovatele Hanzelky. 

08_kostel_svateho_jilji.jpg

Často na rybnících vídáme a vídat ještě budeme, umělé dýchýní pro ryby, které jim jistě v těchto vedrech přichází vhod, toto je na Církvičném rybníce. 

09_ciglerovsky_rybnik_umele_dychani_ryb.jpg

Záhy jsme v Odměnách, což jsou krásná stavení, která jsme včera viděli z druhé strany rybníka Svět. Svoje pojmenování získala proto, že tyto pozemky získali majitelé jako odměnu za to, že opustili svá políčka, která padla za oběť vznikajícímu rybníku Svět. 

11_odmeny.jpg

Stále si ale klademe otázku, jak to tu s těmi komáry vydrží? Možná je člověk po čase už imunní .

Je to výborné, ve Spolí si dáváme výbornou polívku a pokračujeme dále kolem stejnojmenného opraveného rybníka, který je lemován krásnými chatičkami, 

14_spolsky_rybnik_chatky.jpg

 mezi nimiž nacházíme i toto torzo. 

13_spolsky_rybnik_shorela_chatka.jpg

Je tu i sběratel kýčů a jiných čičorád. 

15_spolsky_rybnik_vyzdoba.jpg

Ze Spolí si to míříme už přímo k Majdaléně a hospodě U Pilaře, proč nás už nepřekvapí takováto cyklistická idyla na naprosté rovině (tato je ke Kalinové)? 

16_cesta_ke_kalinove.jpg

  V Majdaléně už netápeme a na jisto zajíždíme do hospody U Pilaře. Tentokrát je tu ale opravdu narváno, personál ale jakoby to nevnímal, je milý, omlouvá se a tak není vůbec problém jim vyhovět a třeba místo objednaných hranolků vzít za vděk brambory a naopak. My si dáváme výborné ryzoto a rychle uvolňujeme místo dalším.

Nad hlavou se ale začíná rychle zatahovat a tak hledáme, kde bychom se před běsněním živlů schovali. V Koskách jsme si minule všimli pozvánky na občerstvení a tak vlevo zajíždíme do hezkého kempu. 

17_kosky.jpg

Je tu čisto a hodně útulno, k pronájmu jsou tu i hezké chatky pro pár lidí i velkou bandu kamarádů, zvážíme, zda se někdy neubytujeme třeba zrovna tady. Mračna se kupodivu vydala jinam a tak po malém občerstvení pokračujeme dále směrem na Lutovou, ale u Starého Kanclíře se dáváme vlevo po červené (je to stezka i pro vozíčkáře!). Dostáváme se tak na nějakou naučnou stezku, na jedné tabuli si fotíme zajímavý kvíz. Kolik najdete nesmyslů? 

18_stary_hospodar_pet_mesmyslu.jpg

 Po Dlouhém mostě přes Novou řeku 

19_nova_reka_dlouhy_most.jpg

přijedeme k Novořecké Baště a alejí Památných stromů pokračujeme podél Nové řeky až k památníku Emy Destinvé, kudy jsme jeli předevčírem. 

20_nova_reka_alej_pamatnych_stromu.jpg

Oblíbená hospůdka U Pytláka ve Staré Hlíně už je téměř na dohled, ještě projedeme po hrázi mezi opravenými a právě napouštěnými rybníky Stolec a Vyšehrad. 

21_napusteni_opraveneho_noveho_vdovce.jpg

A už máme kapříka s lívanci na stole. 

22_stara_hlina_kroupy_kapr_livance.jpg

Ovšem pozor! Ty bílé kuličky v popředí, to jsou kroupy, které tu nechala bouřka, kterou jsme viděli od Pilaře. Musel to být opravdu mazec, takhle to vypadalo pod okapy. 

23_stara_hlina_kroupy2.jpg

Měli jsme neskutečnou kliku, že jsme se tomu vyhnuli. Napojení a napapaní tedy pokračujeme kolem Vítka domů do Třeboně. 

24_vitek_kroupy_mlha.jpg

Díky hromadám krup se cyklisté na hrázi nořili do pohádkové mlhy, na silnici za mnou je pak doslova špenát z popadaných a rozbitých dubových listů. Na této hromadě krup jsem si pak i zaserfoval .

Z této strany je nejdelší pohled přes rybník Rožmberk a mělo by tu být vidět zakřivení země. Žádná loďka tam ale nekotví a tak se to demonstrovat nyní nedá .

 

25_rozmberk_nejdelsi_pohled.jpg

V Nové Hlíně si všímáme ustaraných pohledů řidičů, kteří tu právě zkoumají škody na kapotách, které jim tu nedávná bouřka zanechala, i cesta ke Svateému Vítu je poněkud problematičtější. 

26_bazina_pres_svatym_vitem.jpg

Teď už ale víme, že se to dá objet, jen je třeba se nedržet značení a vyrzit po té lepší cestě. Je to sice dál, zato lepší cestou .

V vodnice pod pergolou ve Svatém Vítu si dáváme malé občerstvení a za chvíli už jsme doma. 

27_vodnice_na_svatem_vitu.jpg

   V Třeboni ještě sledujeme výcvik koňů pro způsobilost jízdy v silničním provoz 

28_trebon_kone_na_dopravnim_hristi.jpg

  29_mapa.jpg

 

30_profil.jpg

 

 31_statistika.png

 

Náhledy fotografií ze složky Spolí Pilař Novořecká Bašta

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář