Jdi na obsah Jdi na menu
 


2012 Rakousko - Zell am See Kaprun

20. 7. 2012

Takhle jsme to viděli ráno z okna. 

01_rano_zell_am_see_v_mracich.jpg

I pohled nahoru nad chatu azurové nebe nesliboval. 

02_mraky_i_nad_nami_thumersbach.jpg

 Někteří účastníci zájezdu se sice odhodlaně vydávají na Grossglockner a zbytek vyráží po proudu Salzachu. jsme zvědaví, kam až dojedou. My sjíždíme také dolů s cílem Zell am See a kaprunský hrad, ten jsme si nechtěli nechat ujít za žádnou cenu. 

04_zell_am_see_panorama.jpg

Dvěstěpadesát výškových metrů k jezeru je jen chvilka, počasí nám zatím přeje i hladina jezera je jako sklo, jen teplo v červenci si představujeme trošku jinak . ZellerSee je takový větší rybník s čistou vodou, i tak po něm ale jezdí parník. 

05_zell_am_see_parnik.jpg

Ostatně podobná bárka brázdí vlny Rožmberka vlastně také. Za chvíli jsme na druhé straně jezera a díváme se na "náš" Thumersbach. 

07_thumersbach_od_zell_am_see.jpg

Tam někde v těch spodních mracích je náš penzión.

Věřte nebo ne, v Zell am See mají přímo na břehu jezera koupaliště 

08_zell_am_see_koupaliste.jpg

 A toto je Zeller See v celé své kráse. 

09_thumersbach_od_zell_am_see_panorama.jpg

 Zell am See je typické rakouské podhorské městečko, nemohou proto chybět stánky se vším možným. 

10_zell_am_see_pesi_zona.jpg

 Na náměstí tu dokonce najdete supermarket, takže není ani nutné utrácet žádné horentní sumy v místních, krapet předražených restauracích. Už v penzionu nás průvodce upozorňoval, že je to tu dole samý Arab a opravdu, nejedna restaurace má jídelák v arabštině, k dostání je tu i denní tisk s rozsypaným čajem (ale i naše Dnes). 

13_zell_am_see_stadtplatz_noviny.jpg 14_zell_am_see_stadtplatz_noviny.jpg

S pršutem a s rohlíky ze supermarketu usedáme na břeh jezera a kocháme se krásným výhledem. Já jsem ještě stihnul zaběhnout do informací pro nějaké ty prospekty a mapy, nemohl jsem si tak nevšimnout kongresového centra pojmenovaném po panu Porsche, jenž tu pobýval, ačkoliv to byl rodák od Liberce.

Je ale čas vyrazit a tak se proplétáme zástavbou nového města až nás to vyplivne u obchodního centra u výpadovky na Kaprun, my pak pokračujeme kolem letiště po Kaprunstasse k Mayerenöden. 

16_kaprun_mayereinoden.jpg

Hrad uvidíme až na poslední chvíli, celou dobu se totiž schovává za ostrohem.

17_kaprun_panorama.jpg

Jen co odbočíme vpravo, jako bychom se ocitli ve středověku. 

18_kaprun_hrad_vlajky.jpg

On se tu totiž chystá burgerfest a tak je tu plno šermířů a jiných kejklířů, překvapivě na nejlepším místě až téměř u brány do hradu sídlí nějaká skupina z Čech  (proto také ta naše vlajka). 

22_kaprun_burgfest.jpg

 Hrad je však zklamáním. První, čeho si člověk všimne je věž a pod ní hromada dělových koulí.

 23_kaprun_hrad.jpg

  24_kaprun_hrad.jpg

A pak hlavně hlediště vlevo. 

28_kaprun_hrad.jpg

 

Moc pochybujeme, že uvntř paláců najdeme nějakou zajímavou expozici, celé to tu vypadá jako tyjátr a zájezdní hostinec. Dnes to bohužel nezjistíme, protože je tu kompletně zavřeno, vše se připravuje na již zmiňovaný burgerfest.

Všímáme si tak poněkud křivého zazděného okna vpravo od hlediště, 

30_kaprun_hrad.jpg

  uvnitř věže, která je jako jediná otevřená, obdivujeme žebříky, po kterých asi při slavnostech nahoru lezou trubači 

34_kaprun_hrad_vez.jpg

a "středověkých" prévétů  

31_kaprun_hrad_wc.jpg

 32_kaprun_hrad_wc.jpg

které naštěstí nebyly vůbec středověké a navíc pro veřejnost otevřené.

Ještě se podíváme na "parkánek" (v galerii je celé vnitřní nádvoří vyfoceno se vším všudy)

37_kaprun_hrad_parkan.jpg

 a už sjíždíme do Kaprunu, kde posíláme nějaká ty pohledy a dolní cestou pod hradem vyrážíme k domovu, tedy spíše nejprve k vyhlédnuté restauraci nedaleko pod hradem, tak zatím pápá kaprunský hrade. 

42_kaprun_hrad.jpg

Datum založení hradu není známo, ale podle stavebních indicií především ve věži (dvojité okno, reliéfy v rozích, vzor rybí kosti, ....) se uzuje, že to bylo někdy na přelomu 12. a 13. století. Patřil nejprve hrabatům z Falkensteinu nebo také z Pilsteinu, první písemná zmínka je z konce 13. století (velbenové od roku 1280 vlastnili věž Tout de Chaprunne), hrad patřil rodu Velbenů až do roku 1600. Roku 1645 ho obsadili salzburští mušketýři a od té doby se jeho vlastníci střídají jako fusekle, jen v 19. století se jich tu objevilo více než deset, v roce 1893 pak i princezna Sophie Lowenstein, jež chtěla hrad opravit, což se ale nikdy nestalo. Za druhé světové války sloužil jako nouzová ubytovna pro vojáky ale také jako vězení. Od roku 1975 byl hrad postupně rekonstruován (poslední střecha mu spadla již v roce 1947) a dnes slouží mnohým kulturním i společenským akcím, mezi nejvýznamnějí patří právě výše zmiňovaný Burgerfest.

Tím vyhlédnutým postupným cílem byl Gut Edelweiss restaurant při koňské farmě. Odhodlaně jsme si objednali něco echt rakouského, hovězí polévka s knedlíčky vypadá takhle 

45_gut_edelweiss_polevka.jpg

Knedlíčky jsou spíše knedlíky a chutnají také jinak než ty naše, je v nich cítit nějaký romadůr, ale chutná to výborně. Odpustit jsme si nemohli ani telecí řízečky se salátkem (za 10 € se slušně najíte dá se říci všude). 

47_gut_edelweiss_jidlo.jpg

Je zajímavé, že ačkoliv hned za námi kropili louku močůvkou, vůbec to nesmrdělo. Už dříve jsme si totiž všimli, že v Rakousku krávy prostě nesmrdí, i jsme se párkrát vydali do otevřených chlévů a opravdu nic, nechápu to ....

Stejnou cestou pak ujíždíme k domovu, u jezera nás ale chytá déšť, my však odhodlaně stoupáme do výšin s cílem to k penzionu prostě dojet. 

50_thumersbach_stoupame.jpg

 Poslední stovky metrů to ale vzdáváme a za opravdového lijáku a v bouřce zvládáme poslední úsek pěšky . Údolí pod námi se halí do mlhy, nad námi se pak honí jeden blesk s druhým.

52_thumersbach_uz_jsme_doma.jpg

Rychle tedy do sprchy a rozvěsit mokré věci, sraz je dole u večeře, pivečka a halekání. 

53_thumersbach_vecer_s_kytarou.jpg

 Na závěr musím přidat jednu historku. Když jsme v Zell am See pátrali po poště, najednou se k nám přitočil starší pár, že prý tu slyší češtinu! Byl to náš emigrant, který léta učil v Kaprunu ale nyní tu byl s manželkou, narozenou právě zde, na dovolené (mimochodem mluvící velmi slušně česky). Má totiž na Kanárských ostrovech malý penzion a celý rok jsou hlavně tam. Dali jsme řeč a dozvěděli se například, že sedíme v jediné hospodě, kde dělají "pajšl", pak prý vědí ještě o jedné ve Vídni, a že se tady stavují právě kvůli němu. Pozvání od nich za vedrem s nějakou menší slevou jsme sice přijali, ale pro nás tohle není .

3-mapa-profil.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Zell am See Kaprun

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář